Hadrianoupolis kazılarının bu yılki bölümünde, 1800'lü yıllarda Fransız gezgin G. Mendel tarafından gün yüzüne çıkarılan, ancak 110 yıl önce kaybolan Kleopatra yazıtının yeniden bulunduğu bildirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Hadrianoupolis-Eskipazar Arkeolojik Kazısı Başkanı Doç. Dr. Ergün Laflı, Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis Ören Yeri'nin, antik çağda Batı Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kentlerden biri olduğunu belirtti.
Kentin en parlak döneminin M.Ö. 6'ncı yüzyıl ve nüfusunun 30 bin civarında olduğunu kaydeden Doç. Dr. Laflı, Hadrianoupolis'in Geç Roma - Erken Bizans dönemi Anadolu'sunda, İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayan bir noktada kurulduğunu anlattı.
Hadrianoupolis kazısının şu anda, "tüm Karadeniz kıyısında tek Bakanlar Kurulu kararıyla izin alınmış klasik arkeolojik içerikli Türk kazısı" olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ergün Laflı, 2005 yılından beri kentte sürdürdükleri araştırmada, 25'e yakın yapı tespit ettiklerini, 8'inde kazı yapıldığını söyledi.
"En çok mozaik bulunan yer"
Doç. Dr. Laflı, şu bilgiyi verdi:
"Hadrianoupolis, en çok M.Ö. 6-7. yüz yıllara ait mozaiğin bulunan yer konumuna gelmiştir. Kentte, arkeolojik yapılar ve buluntular çok iyi derecede korunmuştur. Bu kentte hamam, tiyatro gibi kamu yapılarının, kilise gibi dini yapıların yanında, o dönem insanının günlük yaşamını geçirdiği konut mimarisi örneklerine de rastlanmıştır. Bu yıl çalışmalarımızda ağırlığı keşfedilen mozaiklerin daha ayrıntılı belgelenmeleri, konserve ve restore edilmelerine
verdik."
Kleopatra yazıtı
Doç.Dr. Laflı, bu yılki kazıların 1 Kasım'da sona ereceğini vurguladı.
Bahçepınar Mahallesi, Vakıf Sokak 65 numaralı evin önünde, yol düzenleme çalışmaları sırasında bir mezar taşıyla MÖ 2-3. yüzyıllara ait, eski Yunan dilinde 9 satır olarak kazınmış bir yazıt bulduklarını, yazıtta "Kleopatra"dan bahsedildiğini kaydeden Doç. Dr. Laflı, şunları söyledi:
"1800'lü yılların sonunda Fransız gezgin G. Mendel tarafından bulunmuş olan, ancak yaklaşık 110 yıldır kayıp bu yazıtın tekrar keşfedilmesi bilim dünyası için heyecan verici bir olaydır.
Hadrianoupolis'te Amasra Müzesi uzmanları tarafından yürütülen kazıdaysa MÖ 4. ve 5. yüz yıllara ait 6 adet çeşitli tipte mezar bulunmuştur. Bu alan Kazı Başkanlığı önerisiyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından derhal I. Derece Arkeolojik sit olarak ilan edilmiştir."